Centered Riding

Wat is Centered Riding

Iedereen kan leren op een paard te zitten en te rijden. Maar paardrijden in balans met het juiste gebruik van jouw lichaam én dat van jouw paard zodat je tot prestaties kan komen die voor jou en jouw paard voldoening geven. Dat is meer dan op een paard zitten, dát is Centered Riding. Met verbinding en in harmonie communiceren met jouw paard, gebruik maken van de mogelijkheden van jouw lichaam én zijn lichaam zorgen ervoor dat je, in iedere discipline van de paardensport, het beste uit jou en je paard kunt halen.

Grondlegger van Centered Riding is Sally Swift die het haar levenswerk heeft gemaakt om de methode als basis te laten zijn voor alle disciplines. Doordat zij zelf een aangeboren rugafwijking had (Scoliose) was het voor haar belangrijk om bewust te bewegen en te weten welke invloed haar lichaam en haar bewegingen hadden op de rug van het paard.

Een paard spiegelt van nature en daarom is het zo belangrijk om te weten en te begrijpen hoe je zelf beweegt, je lichaam gebruikt, je ademhaling is en hoe jouw gedachten van invloed zijn op je paard. Paardrijden is meer dan alleen op een paard zitten. Het is de mooiste sport die er is voor zowel de ruiter als het paard als je je bewust bent van wat je doet

Paardrijlessen bij HelpfulHorse

“Als het makkelijk was, zou het wel voetbal heten” Dat is wat mijn instructeur ooit tegen mij zei. Niets ten nadele van de voetballers natuurlijk maar feit is wel dat paardrijden als sport niet altijd serieus wordt genomen. Opmerkingen als “je hoeft alleen maar op zijn rug te zitten” of “het paard doet al het werk” heeft iedereen die paardrijdt wel eens gehoord.

Toen ik, lang geleden, begon met paardrijden op een manege, heb ik eigenlijk nooit geleerd wat het nu betekent voor een paard dat ik op zijn rug ga zitten, figuren wil rijden en over hindernissen wilde springen. Toch was ik succesvol. Jarenlang wedstrijden gereden en jonge paarden in- en doorgereden. Ik vond destijds dat ik best een goede ruiter was, won prijzen en had veel plezier.

Toen ik ouder werd en een gezin kreeg heeft het paardrijden op een wat lager pitje gestaan hoewel ik bijna wekelijks nog wel een bosritje maakte. Sinds 2017 ben ik weer volop bezig met de paardensport in de breedste zin van het woord. Lesgeven en begeleiden maar ook kijken naar wat ik zie, hoe beweegt het paard, waarom lukt het de ene ruiter wel en de andere niet. Blessures bij paarden, hoe wordt dit veroorzaakt en hoe kun je dit voorkomen?

Ik ging me verdiepen in de biomechanica van zowel ruiter als paard met als uiteindelijk resultaat een diploma Centered Riding Instructor Level I. Hoewel ik, met onderbreking, al heel wat jaren heb lesgegeven is deze aanvulling zo waardevol omdat ik hiermee zowel de ruiter als het paard in balans kan brengen waardoor het niveau van beide naar een hoger level getild kan worden. En het maakt niet uit of je nu uitsluitend recreatief wilt rijden of droomt van de Olympische Spelen. In alle gevallen geldt dat het rijden veel leuker wordt als je dit kunt doen als een team waarbij zowel ruiter als paard voldoening halen uit het samenwerken!

Of je nu wilt leren paardrijden, beginner, gevorderde of sportruiter bent, iedereen is welkom en kan op zijn of haar niveau les krijgen. Ik geef uitsluitend privé les zodat de lessen altijd afgestemd zijn op het niveau van de ruiter. Ik geef uitsluitend les aan ruiters met een eigen paard / pony en kom hiervoor aan huis. De lessen duren 45 minuten

Ben je nieuwsgierig geworden, wil je meer weten of het een keer zelf ervaren, boek dan een proefles voor de speciale prijs van €20,-

Lessen voor ruiters tot 16 jaar
Lessen voor ruiters vanaf 16 jaar
Lessen aan huis